Joep's Kapel | Gedachtestof #50 Sterrestof
15869
post-template-default,single,single-post,postid-15869,single-format-standard,woocommerce-no-js,tribe-no-js,ajax_fade,page_not_loaded,,side_area_uncovered_from_content,columns-4,qode-theme-ver-9.1.3,wpb-js-composer js-comp-ver-5.0,vc_responsive

Gedachtestof #50 Sterrestof

26 apr Gedachtestof #50 Sterrestof

Sterrestof

lieve mensen, ik begin met een korte samenvatting, als het je bevalt mag je de rest van de tekst gerust erbij nemen:

Toen ik merkte dat ik ‘klaar’ met mezelf was onderzocht ik wie ik werkelijk ben en kwam ik erachter dat ik daar alleen achter zou komen als ik al mijn vuilniszakken opensnij en alle shit loslaat om ‘in het nu’ te leven.

Zo, wat een tijd leven we in hè? Wanneer zouden we weer terug naar ons ‘oude normaal’ kunnen? Nou, ik denk en ik hoop dat ik in ieder geval niet meer terug hoef. Eerder denk dat ik, als ik voor mezelf mag spreken, naar een bewuster zelf toe moet omdat een terugweg wel heel lastig is. Dit betekent dat ik dieper mag kijken naar wat ik zelf werkelijk nodig heb om te leven. Dit betekent ook meteen dat ik mag door blijven gaan met onderzoeken welke overbodige ballast ik meedraag. Maar dit betekent ook dat ik in mijn eigen onwetendheid nog wat dingen vasthoud die ik uiteindelijk mag aankijken zodat het losgelaten kan worden. Omdat ik enorm goed ben in ratelen en van topic switchen zal ik gewoon even met de billen bloot gaan. (ah kijk dat was er weer eentje, een dingetje) Deze tijd zie ik echt als een kans om mezelf en mijn gezin zoveel mogelijk aandacht te geven en deze tijd te benutten om te leren van mezelf, van wat klopt en van wat niet meer klopt of overbodig is.

Het werd de afgelopen 5 jaar in mij steeds duidelijker wie ik ben, niet zozeer wat ik doe of waar ik voor sta, maar eerder waar ik me onnodig aan heb vast gehouden en wat zich vanzelf van mij losmaakt. Jaren lang hield ik me vast aan een spitiuele traditie Advaita of non-dualiteit en wilde deze ‘kijk’ met iedereen die ik op elke stoep tegenkwam delen. Iedereen wilde ik overtuigen van wie we in essentie zijn. Maar niet doorhebbende dat het principe “practice what you preach” best wel eens aandacht te kort kreeg. Toen ging ik om mezelf eens binnenste buiten te keren naar een klooster voor een retraite of 5. Zo bezocht ik er een aantal van een weekend, een van een week en had na elk bezoek weer even zo’n verlicht momentje. Maar diep van binnen zag ik tegelijkertijd ook dat mijn aandacht verslapte en dat ik in precies dezelfde valkuilen viel. Ik zocht de aandacht op, online of op straat, gedroeg me schijnheilig en hield me kalm en pretendeerde alsof ik altijd zo ben. Nothing but true… Ik zat gewoon ook, net als elk huisje dat haar kruisje heeft, te worstelen met mezelf. Elke dag bespeur ik een lichte arrogantie in mij die stiekem weer even wil vertellen ‘hoe het allemaal zit’. Dit was en is voor mij een afweer mechanisme om maar niet aan mijn gevoel te komen en dit te doorleven. Allemaal preach-praatjes om maar niet aan de practice te gaan ofwel naar mijn zielepijntjes te kijken. Dit geldt ook voor mijn clowns-ontwijk-gedrag als er een te gevoelig momentje zich voordoet. Het net wat te veel drinken en eten of het opzoeken van herrie om de stilte niet te hoeven aanhoren. Ik wilde gewoon niet met mezelf opgescheept zitten. Eerlijk? Het voelde enorm vervelend en zo voelt dat nog steeds met enige regelmaat. Nu ruim ik meer en meer op, elke dag. Steeds minder doe ik ‘alsof’ en zoek ik het eerlijke pad op. Eerlijkheid is uiteindelijk een enkele zucht verwijderd van heerlijkheid.

Ik ben, net als iedereen, één met wat is. En wat is, is pure eerlijkheid, gewoon NU, dan al niet gepaard met frictie. Durf jij ook eerlijk naar jouw fricties te kijken en neem je ook de kans om deze bijzondere tijd te gebruiken om jouw zielepijn op te ruimen en plek te maken voor liefde, voor waarheid en eerlijkheid en maak jij de verbinding met de bron?

STERRESTOF

geej komt ni oet de bloemkoël

d’r is genne oëievaar geland

in ow veurtuin of ow daakraam

toch hâlde weej oszelf vur de gek want,

weej ziên gemákt ván stof

dát âlder is dán sterre

weej ziên ni miêr ás dát sterrestof

miêr kán dát ok ni ziên

weej hebbe noëits genog en weej doon ásof

dreije d’r um hin, bang vur zielepien

Verklaor meej már vur gek, want

ik daenk dát weej neet is bestaon

Ás persoën los ván ‘n ânder

dát ikje, din daenkt hoe ut zou motte gaon

ref

weej ziën ni miêr ás dát sterrestof

weej ziën bang vur zielepien

weej hebbe noëits genog en weej doon ásof

dán zal ut wal… zoë motte ziên