Joep's Kapel | Gedachtestof #49 vûr de meisters en juffen
15866
post-template-default,single,single-post,postid-15866,single-format-standard,woocommerce-no-js,tribe-no-js,ajax_fade,page_not_loaded,,side_area_uncovered_from_content,columns-4,qode-theme-ver-9.1.3,wpb-js-composer js-comp-ver-5.0,vc_responsive

Gedachtestof #49 vûr de meisters en juffen

17 apr Gedachtestof #49 vûr de meisters en juffen

Deze is voor alle leerkrachten, thuis en/of op school.

De afgelopen weken, maanden, jaren heb ik nagedacht over mijn functie hier op deze aardkloot.
– Ga ik meer muziek schrijven?
– Zal mijn focus liggen op het lesgeven en begeleiden?
– of zal ik nog iets voor het onderwijs gaan betekenen?
Mijn gevoel zegt heel duidelijk dat ik dàt niet meer wil, met name omdat ik zelf enorm tegen de schoolsystemen aan ben gelopen. Van de kleuterklas tot aan mijn pedagogiek-opleiding. Spannend vind ik het als ik eraan denk dat onze dochter straks ook naar school toe moet.

Maar dit gezegd hebbende ben ik toch blij met dat er mensen dit vak als leerkracht op zich willen nemen, met name (zelf)bewuste leerkrachten die het vertrouwen hebben in de kids zoals ze zíjn en dat cijfers en statistieken op papier en in computers werkelijk niks zeggen over wie het kind ìs.
In een tijd als deze komen we allemaal even ‘stil’ te staan in meer of minder mate, ieder op zijn eigen manier. Zo kan ik het me ook wel voorstellen dat het voor de thuis lesgevende ouders ook een hele kluif kan zijn om te doen wat vanuit school normaliter van leerkrachten wordt verwacht. Diep respect voor de ouders die zich hier volledig voor inzetten.

Voor iedereen is het een tijd van aanpassen en gebruiken we de riemen die we hebben om te roeien en komen we erachter welke riemen compleet over boord mogen of juíst hard nodig zijn om door te varen. Wellicht mogen nu echt leren hoé (nie zozeer wat) we kunnen/moeten leren, wat moeder natuur ons in deze tijd te brengen heeft, wie we in essentie zijn, enz.
En wellicht dat wij als volwassenen een flinke stap terug mogen zetten en naar en in onszelf leren kijken, zodat wij echt zien dat we kunnen leren van onze kinderen. Onze kinderen, een generatie waarvan ik denk dat die ons keihard gaat inhalen in velerlei opzichten. Dit is nodig in een periode van zogeheten crisis en ruimte voor kansen en inzichten. Ik hoop op een mooie herziening van het huidige schoolsysteem.

“Everybody is a Genius. But If You Judge a Fish by Its Ability to Climb a Tree, It Will Live Its Whole Life Believing that It is Stupid”
(Albert Einstein)

Beste leerkrachten, ik wens jullie (en ook de papa’s en de mama’s thuis) ontzettend veel wijsheid toe in deze cruciale periode. Jullie aanpassingsvermogen wordt enorm op de proef gesteld. Gisteren werd ik weer even aan het immens belangrijke herinnerd wat ik ook graag aan jullie wil meegeven.

“You are here to enable the divine purpose of the Universe to unfold. That is how important you are.”
(Eckhart Tolle)

Als je voelt dat het jou raakt ben ik benieuwd naar jouw vervolgstappen.
Meesters, juffen, papa’s en mama’s, jullie zijn geweldig.
Dezen opstaeker is vûr jullie.
.
.
.
.
.
Speciaal dankjewel aan de Janine Verbruggen, Basisschool De Weisterbeek en alle andere helpende handen (acteurs, technici, producent en cameraman) die deze clip hebben verwezenlijkt.

https://www.facebook.com/JoepvanWegberg/videos/308984923417735/