Joep's Kapel | Kapelsessie #6 Leeven Hiër
15214
post-template-default,single,single-post,postid-15214,single-format-video,woocommerce-no-js,tribe-no-js,ajax_fade,page_not_loaded,,side_area_uncovered_from_content,columns-4,qode-theme-ver-9.1.3,wpb-js-composer js-comp-ver-5.0,vc_responsive

Kapelsessie #6 Leeven Hiër

30 sep Kapelsessie #6 Leeven Hiër

Ongelofelijk vind ik het hoe we kunnen verdrinken in onze luxemaatschappij. In Nederland zou je bijna je best moeten doen om als dakloze door het leven te gaan. We hebben schoon drinkwater waar we ons mee wassen, goede kledij en schone lucht. We hebben zelfs dure spullen als TV’s, Smartphones. De afgelopen decennia is de wereld van technologie, marketing, sport, enz. behoorlijk veranderd, wat ik mooi vind om te zien. Maar elke medaille vind ik erg mooi om te zien, maar ook wetende dat deze medaille altijd een keerzijde heeft. In deze luxemaatschappij is het aantal depressies en zelfdodingen in de afgelopen 40 jaar verdubbeld. Waardoor misschien ook steeds meer mensen op een andere manier gaan zoeken, zoeken naar zichzelf middels yoga, mediatie of andere ‘alternatieve’ wijzen. Een mooie luxe, zo zie ik het een beetje.

Mensen in Nederland tikken met groot gemak de 70 aan in Nederland. Van die 70 jaar moeten we dan ook nog eens de slingers ophangen anders is het leven wellicht niet zo interessant meer, of wellicht ter opvulling van de leegte die we niet willen voelen. We kijken dagelijks naar het nieuws in onze luxe luie stoel, vinden we overal iets van en vinden onze gedachten vaak belangrijker dan die van anderen. Maar om uiteindelijk uit de luie stoel komen voelt lastig en oncomfortabel. Hoewel ik aan de andere kant ook zie dat er steeds meer mensen ook meer hulp bieden aan anderen, mensen met iets meer reserve om te kunnen delen. Dat vind ik mooi, we komen anderzijds ook mooi in beweging.

Ik lees graag korte stukjes in de TAO, een soort zen-wijsheden, hierin staat ook een stukje over aandacht. Dàt wat aandacht krijgt groeit. Heel graag schenk ik aandacht aan onze houding in deze maatschappij en om graag in beweging door o.a. naar vluchtelingencentra te gaan om samen muziek te maken en me in te zetten voor muzikanten in de regio Horst a.d. Maas. Wat ik mooi vind om te zien is dat mensen ons ook graag meehelpen, het groeit… Prachtig! We zien mensen dingen zelf initiatief nemen en ondernemen in dat wat goed voelt en daar andere mensen mee liefdevol besmetten.

Ik neem waar dat het bestaat, een maatschappij diep in ons geworteld die ervoor zorgt dat we zelf in beweging komen en minder anderen verantwoordelijk stellen. We kunnen elkaar helpen, we kunnen luisteren naar de ander. We kunnen gewoon een eerste stap zetten door elke dag voor iemand een deur open te houden, om maar iets eenvoudigs te noemen. Heel graag kijk ik naar mezelf.

Uitgezoomd zie ik namelijk een scheve maatschappij met tegenstrijdig nieuws dat ik vanuit mijn luie stoel bekijk. Het nieuws spreekt voor zich, ik blijf bij mijn kleine stappen.

Nu.nl:
“De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA overweegt om Marsrover Curiosity naar vloeibaar water te laten zoeken op Mars.”

“Een aanhoudende periode van droogte leidt op zeer korte termijn in zuidelijk Afrika tot grote voedselproblemen. Minstens 13,5 miljoen mensen worden daardoor met de hongerdood bedreigd.”

Laten we onze aandacht op onze eigen acties richten en ons bij elke stap die we zetten even kijken of het nog goed voelt en misschien niet te snel laten misleiden door vele externen. Bidden vind ik mooi, maar bewegen, beroeren en helpen mooier en belangrijker. Hierover heb ik een gebedsliedje geschreven met.

Leeven Hiër