Joep's Kapel | Gedachtestof #33 Zeg, vecht, stem, jank, poets, help en bewonder
15625
post-template-default,single,single-post,postid-15625,single-format-standard,woocommerce-no-js,tribe-no-js,ajax_fade,page_not_loaded,,side_area_uncovered_from_content,columns-4,qode-theme-ver-9.1.3,wpb-js-composer js-comp-ver-5.0,vc_responsive

Gedachtestof #33 Zeg, vecht, stem, jank, poets, help en bewonder

07 mrt Gedachtestof #33 Zeg, vecht, stem, jank, poets, help en bewonder

Je kunt er niet aan onderuit, de campagneborden langs de weg met de prachtige portretten en de korte adjectieven die ons horen over te halen om te stemmen. De winnaar ma, zwart-wit gezegd, bepalen waar een deel van ons belastinggeld naartoe gaat. Het lijkt voor mij een beetje op een wedstrijd waarin dorpsgenoten tegen elkaar strijden voor wat zeggenschap binnen de gemeenteraad. Het woord zeggenschap vertelt me dat er veel gezegd wordt en volgens mij is dat ook het geval.
Er flitsen van allerlei beelden in mijn hoofd voorbij, beelden die me laten zien hoe ongelofelijk goed wij dorpelingen het hebben in ons Horst aan de Maas. Daarvoor mijn complimenten aan het volk! Warmhartige, zelfstandige, slimme (en daarmee bedoel ik niet alleen het IQ), werkende, mensen die vooral met beide benen op de grond hun persoonlijke keuzes weloverwogen weten te maken. Er zij geen gekke uitspringers die strijden tegen groeperingen of op hun achterste poten gaan lopen bij de eventuele komst van een coffeeshop. Dan flits er ook nog in mijn hoofd voorbij dat we een welvaart van jewelste hebben als we bijvoorbeeld gaan kijken naar onze huisvesting, de hoeveelheid supermarkten, de schone straten, de groenvoorzieningen en ga zo maar door. Ik voel me een trotse rijke stinkerd die van zijn muziek mag leven en ook erg trots is op wat er voor ruimte gecreëerd wordt voor de HaFa-verenigingen en nu ook De Muzikantine.
Al met al heb ik werkelijk niks te klagen, het enige dat me dan nog wel wat bezig houdt is de vraag wat te doen met deze campagne naast het schrijven van deze blog: gá ik stemmen? en zo ja, waaróp ga ik dan stemmen? Dan zie ik de ‘kleurrijke’ posters langs de wegen en neem ik een gevoel van bleu ongemak waar, een soort schaamte wellicht? Een grote groep sterke ondernemers in Horst aan de Maas bepalen wellicht voor een groot deel van hoe het culturele deel van het dorp erbij ligt. Dat lijkt me wel wat om op deze personen te kunnen stemmen, aanpakkers waar ik het gevoel bij heb die de schep zelf ter hand hebben, ze scheppen , creëeren en laten zien waar de vraag van de dorpeling ligt. Een prachtig voorbeeld: Gooiendaag, dagbesteding en huisvesting voor ouderen. In mijn ogen hard werkende mensen, niet lullen maar poetsen en dat met hart! Twee fijne mensen met eenvoudig gezonde boeren verstand die op hun bek durven te gaan. Kan ik niet gewoon op Ruud en Petra stemmen?
Vorige week had ik een afspraak met een actieve campagnevoerder, Roy Bouten, met hem heb ik een openhartig gesprek gevoerd over ons persoonlijke leven en over een hoe we naar politiek kijken. Mijn invalshoek verraste hem wellicht een beetje. “Als ik eenmaal heb gekozen, laat ik het aan de gemeenteraad over en heb ik dus niks meer te zeggen, ik heb immers gekozen.” Ondanks deze ongenuanceerde opmerking luisterde hij aandachtig, erg aangenaam. Ook hij zou ook een kandidaat kunnen zijn waar ik op zou kunnen stemmen, hij heeft al iets van het leven meegemaakt en bezit volgens mij ook zeker daadkracht.

Nu ik even stop met typen zie ik dat mijn brein me blijft overvallen met ideeën en dat ik ergens wel een conclusie kan trekken. Ik doe zelf zoveel mogelijk en heb bij deze al mijn stem laten klinken, wellicht gebeurt dit ook nog in het stemhokje, maar ik zal daarna zeker niet met mijn handen over mekaar gaan zitten. Ik laat zien dat ik als man iets te zeggen heb, door zelf de handen mouwen uit de mouwen te steken daar waar ik het graag doe en kan, zo af en toe een blog te schrijven en toffe dingen te doen en net als jij ook gewoon belasting te betalen. Wellicht dat er van dit belastinggeld weer iets moois wordt ondersteund?
Zeg, vecht, stem, jank, poets, help en bewonder.

 

Twee jaar geleden schreef ik ‘Klittebând’

Met o klittebând scheuntjes schoon
In ‘t hoeëge graas
Waenste geej dát de werreld
‘n bietje ânders waas
geej geluuëft d’r heilig în
dát ’t echt bestiët
en zit vánoet o brilke,
hoe ales ‘t baeter giët

veur de mînse zônder daak
veur de mînse zônder aete
hedde geej en mandarijntje
minder opgegaete

geej kiekt vánoeët o brilke
en zit wát geej mot doon
en liefdevolle werreld
stiët în de kiênderschoon