Joep's Kapel | Gedachtestof #16 Verdraagtj uch! (1)
15258
post-template-default,single,single-post,postid-15258,single-format-standard,woocommerce-no-js,tribe-no-js,ajax_fade,page_not_loaded,,side_area_uncovered_from_content,columns-4,qode-theme-ver-9.1.3,wpb-js-composer js-comp-ver-5.0,vc_responsive

Gedachtestof #16 Verdraagtj uch! (1)

14 jan Gedachtestof #16 Verdraagtj uch! (1)

In de volgeboekte maand december van 2016 kreeg ik een boek van mijn tante “Verdraagtj Uch!”, over de Tweede Oorlog in het Leudalgebied (nogmaals bedankt lieve tante Marij), maar vergat ik dit geschenk door de grote hoeveelheid activiteiten. Tot ik in de eerste week van januari de neiging kreeg om een aantal oorlogsfilms te kijken, geen idee of dat kwam omdat ik het boek had gekregen. Maar zojuist lag daar het boek weer in mijn gezichtsveld, te wachten op de platenspeler om gelezen te worden.

Ik pakte het boek en sloeg het open op een linkerbladzijde waar zo’n klein langwerpig memootje aangeplakt zat.
Het ontsporen van de trein
Eduard van Wegberg, ook “Eedje” (alias Opa Horst) genoemd vertelt in ’t boek dat hij wist dat er Moffen bezig waren met het plunderen van de tricotagefabriek in Weert en alle gestolen goederen op de trein laadden. Om hiervoor een stokje te steken had Eedje met een verzetsgroep ervoor gezorgd dat ze deze trein tussen Baexem en Haelen ontspoorde.
“Om 11 uur die avond hoorde ik aan het vensterraam een oorverdovend krakend, schurend en dof dreunend geluid. Dit gaf mij voldoening, het betekende dat de opdracht was geslaagd.”

Op de rechter bladzijde zie ik een foto, van Sjra Roumen (alias Opa Toren) …
Overval op het gemeentehuis
In januari 1944 ontving het verzet het nieuws, dat door goedgezinde gemeenteambtenaren verkeerde blanco persoonsbewijzen aan het verzet waren gegeven. Persoonsbewijzen met dezelfde nummers waren al aan andere mensen gegeven. Hierdoor konden de ambtenaren verdacht worden van een samenwerking met het verzet. Het Haelense verzet onder leiding Opa Toren besloot, dat een overval op de gemeente van Haelen nodig was om zoveel mogelijk chaos te creëren en deze fout te verbloemen. Drie verzetsstrijders liepen in Duitse uniformen naar het gemeentehuis om makkelijker binnen te kunnen komen, ze vroegen in hun beste Duits of ze even mochten bellen. Waarna ze de NSB-burgemeester en de wethouder overmeesterden en hen in de kluis opsloten. De verzetslieden gingen er vandoor met persoonsbewijzen, zegels, geld en distributiestamkaarten. Een gedeelte van het bevolkingsregister werd in de kachel gegooid en de leutel van de kluis werd ook meegenomen.
Opa Toren (links) leefde nog tot 1994, Jacques Frencken en Albert Reulen (rechts op de foto) werden in februari 1944 door verraad gepakt en geëxecuteerd in de duinen van Bloemendaal…

Vervolg blog volgende week: Verdraagtj uch! (2)